Over het Joods zijn

10 dec 2019 | 0 Reacties

Hoe denk je nu over godsdienst Carla. Voel je je nu wel Joods?

Die vraag heb ik al eerder verwacht. En het antwoord is nee. Dat wil zeggen, er zijn aspecten aan het Joods zijn die ik leuk vind en wél graag omarm. Het Jiddische moeder zijn, is er zo eentje. Er zijn voor je kinderen, het uitbundig zijn met eten en drinken, het alles willen weten, het overmatige gastvrije en het aparte gevoel voor humor. Dat zijn zaken waar mensen me op mogen aanspreken en daar wil ik wel Joods voor zijn :-).

Maar het geloof, het bezoeken van een synagoge, de rituelen (vooral dat laatste) is aan mij niet besteed. Ik geloof in geen enkele god. Ik vind het een achterhaald systeem. Het is in mijn ogen het macht uitoefenen op mensen. Voor mij zit het ‘Godwezen’ in jezelf. Probeer een goed mens te zijn, in alle opzichten. Het schrijven van mijn boek heeft aan die opstelling niets veranderd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Andere titels van Carla van Dokkum