Eigenlijk heet ik tsiwja

Vragen van lezers en teksten die het boek niet haalden

De opmaat naar het boek

Onno is een uitbundige verhalenverteller. Vooral toen we elkaar net kenden (1991) en samen van Grave naar ons werk in Arnhem reden, waren daar de talrijke (vaak hilarische - en sterk aangezette😝-) anecdotes over zijn vroegere vrolijke jeugdgebeurtenissen. 't Viel Onno...

Onvermeld en belangrijk

Onvermeld en belangrijk

Hersenbloeding van tante Chel. Zo merkte iemand dit weekend op: 'In PlusMagazine schreef je over t overlijden van pleegmoeder en hersenbloeding van tante Chel, waar staat dat in je boek?' Hoewel ik zeker weet dat ik dat moment beschreven heb, blijkt die passage ook...

Onvoorwaardelijke liefde

Naarmate ik ouder werd, kreeg ik meer inzicht in mijn functioneren als moeder. Ik schrijf daar ook over in mijn boek. Maar pas toen de kinderen al lang het huis uit waren, drong het beetje bij beetje tot me door dat het gemis van liefhebbende ouders veel groter was...

Teksten die het boek niet haalden

Het is laat in de middag. Er zijn niet veel mensen meer op kantoor. Ik zit in een dip. Privé is het geen vetpot. Zo heb ik geen geld voor een nieuwe auto. Ook niet voor een tweedehandsje. Alhoewel ik als meisje de afstand Velp-Arnhem iedere dag naar en van school...

In je boek staat iets over meri’s.

Ik begrijp dat niet. Dat met die varkens aan de borst… Meri’s is de Pidgin-Engelse naam voor vrouwen. Omdat de lokale bevolking vaak de varkens slachtten als ze lekker dik en vet waren, kon het gebeuren dat er babyvarkens waren die geen moeder meer hadden en dus geen...

Over het Joods zijn

Hoe denk je nu over godsdienst Carla. Voel je je nu wel Joods? Die vraag heb ik al eerder verwacht. En het antwoord is nee. Dat wil zeggen, er zijn aspecten aan het Joods zijn die ik leuk vind en wél graag omarm. Het Jiddische moeder zijn, is er zo eentje. Er zijn...

Trauma’s die ik mijn kinderen bezorgde…

Wie ik goddank niet verlies zijn mijn kinderen. Wie ik goddank niet verlies zijn mijn kinderen. Zo jong als ze zijn, als hun vader vertrekt, gaan ze een voor een om mij heen staan. Marcelle is dan veertien. Mijn prille puber zit in de tweede klas van de middelbare...